Foodscale Hub is an Impact Venture Studio working to accelerate the shift towards tech-enabled innovations in the agrifood sector.

   

Image Alt

Politika upotrebe kolačića

Ažurirano dana 17. decembra 2021.
(ENGLISH)
1. Uvod

Internet sajt foodscalehub.com („Sajt“) koristi kolačiće (cookies). Kolačići su mali tekstualni fajlovi koje sajtovi koje posećujete šalju na vaš računar (ili drugi uređaj putem kojeg ih posećujete), i koji obezbeđuju preduslove za funkcionisanje tih sajtova i omogućavaju im (ili trećim licima, ako se i njihovi kolačići nalaze na tim sajtovima) da vas prepoznaju i vašu sledeću posetu učine jednostavnijom, efikasnijom i prilagođenijom, i time unaprede vaše korisničko iskustvo. Kolačići nam pokazuju šta interesuje vas i druge posetioce našeg Sajta, što nam pomaže da poboljšamo njihovu upotrebu za sve.

 

2. Vrste kolačića

Neki od tih kolačića su neophodni, jer bez njih nije moguće pretraživati i koristiti Sajt dok drugi mogu se koriste i radi pamćenja vaših podešavanja, unapređenja performansi Sajta (analitika i statistika), personalizaciju sadržaja ili u svrhu marketinga. Prilikom prve posete Sajtu (i periodično nakon toga), iskočiće vam obaveštenje o tome da Sajt koristi kolačiće, i pristankom ili nastavkom korišćenja Sajta, smatraće se da ste pristali na našu upotrebu kolačića.

Sledeći put kada posetite naš internet Sajt sa istog uređaja, informacije pohranjene u kolačićima će se preneti ili na naš internet sajt ili na internet sajt trećih lica kojima pripadaju kolačići. Na taj način konkretan sajt prepoznaje da ste ga već posetili putem internet pretraživača koji upotrebljavate na tom uređaju, i tu i druge povezane informacije (npr. o vašim podešavanjima) koristi radi unapređenja vašeg iskustva.

Najvažnije vrste kolačića su sledeće:

  • Neophodni kolačići – ovi kolačići garantuju funkcionalnosti bez kojih ne možete da koristite naš Sajt i u skladu sa njegovom namenom, odnosno on ne može da funkcioniše pravilno bez ovih kolačića. Takve kolačiće koristimo npr. za omogućavanje navigacije, prijavljivanje korisnika, sprečavanje zloupotreba i sl. Imajući u vidu da Sajt ne može da funkcionišu bez ovih kolačića, oni se ne mogu pojedinačno aktivirati ili deaktivirati.
  • Kolačići podešavanja (funkcionalnosti) – ovi kolačići omogućavaju Sajtu da zapamte informacije koje menjaju način na koji se oni ponašaju ili izgledaju, kao sto su npr. podešeni jezik, oblast u kojoj se nalazite ili registrovano ime. Na taj način možemo da vas se „setimo“ kada se vratite na našu stranicu i prilagodimo je vašim prethodnim zahtevima. Ovi kolačići prikupljaju i pohranjuju samo anonimne podatke kako ne bi mogli da prate vaše kretanje na drugim internet sajtovima.
  • Kolačići performansi (statistika i analitika) – ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako se naš Sajt ili Platforma koriste radi poboljšanja njihove funkcionalnosti i unapređenja njihovog sadržaja, putem anonimnog sakupljanja informacija. Ovi kolačići nam pomažu, na primer, da utvrdimo koji sadržaji na Sajtu ili Platformi su najposećeniji. Zahvaljujući tome, možemo da prilagodimo te sadržaje prema specifičnim potrebama naših posetilaca i korisnika i da optimizujemo vaše korisničko iskustvo.
  • Kolačići za marketing – ovi kolačići (koji se nazivaju i reklamni kolačići) koriste se za isporučivanje oglasa koji su relevantni za vas i mogu se koristiti za praćenje efikasnosti reklamnih kampanja i tome slično. U ovom trenutku na Sajtu nema takvih kolačića, a svaka promena biće ispraćena promenom ove Politike o kolačićima, i drugim relevantnim politikama Sajta.

Neophodne kolačiće, kao i kolačiće podešavanja i performansi koristimo na osnovu našeg legitimnog interesa (npr. da obezbedimo funkcionisanje Sajta, unapredimo korisničko iskustvo i sprečimo zloupotrebe), ili radi izvršenja ugovora (tj. Uslova korišćenja) koji ste pristupanjem ili registracijom prihvatili.

Takođe, kolačići mogu biti privremeni i trajni – privremeni su oni koji se uklanjaju sa računara po zatvaranju internet pretraživača (pomoću njih sajtovi skladište privremene podatke, poput stavki u korpi za kupovinu), dok su trajni oni koji ostaju na računaru nakon zatvaranja programa internet pretraživača (pomoću njih sajtovi skladište podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, da ne biste morali da se prijavljujete prilikom svake posete istom sajtu).

Isto tako, razlikuju se kolačići prve strane i kolačići treće strane – kolačići prve strane dolaze sa sajta koji ste posetili, dok kolačići treće strane dolaze sa reklama ili linkova drugih sajtova (kao što su pop-up ili druge reklame) koje se nalaze na sajtu koji ste posetili, i po pravilu se koriste u marketinške svrhe.

 

3. Podešavanje kolačića

Ukoliko želite da podesite upotrebu kolačića, to možete učiniti na dva načina na Sajtu.

Prvo, dodali smo opciju Podešavanje kolačića kojoj možete pristupiti sa našeg bannera ili pomoću dugmeta koje se nalazi iznad. Ova opcija vam omogućava da podesite vrstu kolačića koju želite da omogućite.

Drugo, možete koristiti podešavanja pretraživača. Naime, većina internet pretraživača je konfigurisana da podrazumeva prihvatanje kolačića. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili izbrišete kolačiće (ili sličnu tehnologiju), molimo Vas da pogledate odeljak za pomoć i podršku na Vašem pretraživaču za uputstva o tome kako da blokirate ili obrišete kolačiće (npr: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari). Imajte u vidu da svaki pretraživač ima različite procedure za upravljanje i konfigurisanje kolačića. Međutim, ukoliko koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući i neophodne kolačiće), moguće je da nećete imati pristup svim ili određenim delovima Sajta.

 

4. Izmene i ažuriranje

Ukoliko dođe do izmene ili ažuriranja delova ove Politike o kolačićima, bićete o tome obavešteni. Izmene Politike o kolačićima stupaju na snagu u trenutku njihovog objavljivanja na Sajtu, pa vas molimo da pored obaveštenja redovno proveravate da li je došlo do njihove izmene nakon vaše poslednje posete.

Više informacija o tome kako obrađujemo vaše lične podatke možete naći u našoj Politici privatnosti, a dodatne odredbe koje regulišu korišćenje Sajta dostupne su u našim Uslovima korišćenja. Termini koji nisu posebno definisani u ovoj Politici o kolačićima imaju značenje koje im je dato u Politici privatnosti ili Uslovima korišćenja.