Foodscale Hub is an Impact Venture Studio working to accelerate the shift towards tech-enabled innovations in the agrifood sector.

   

Image Alt

Foodscale Hub

Dan otvorene farme: odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane

U utorak, 19. aprila 2022. godine od 11.00 h, Foodscale Hub organizovaće manifestaciju „Dan otvorene farme – Odgovoran pristup u upravljanju viškovima hrane“.

Domaćin ovog događaja biće poljoprivredno gazdinstvo porodice Letić sa Čeneja kraj Novog Sada, a događaj je posvećen održivom upravljanju viškovima hrane kroz čitav lanac snabdevanja, od farme do trpeze.

U fokusu događaja biće promocija prevencije nastanka otpada, te preusmeravanje viškova hrane. Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa osnovnim principima organske proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva Letić, jednog od najuglednijih organskih proizvođača u zemlji. Pored toga, Foodscale Hub će predstaviti jedinstvenu platformu „FoodSHare“ koja služi za povezivanje proizvođača sa humanitarnim organizacijama, a koja je nedavno obeležila jednu godinu postojanja!

Digitalna platforma „FoodSHare“ deo je pilot aktivnosti međunarodnog projekta „Ploutos“, a cilj je da se pomogne u borbi protiv gladi i siromaštva i doprinese odgovornom upravljanju viškovima hrane.

Doniranjem viškova hrane doprinosimo odgovornom korišćenju resursa, cirkularnoj ekonomiji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što istovremeno doprinosi ostvarivanju nekoliko ciljeva održivog razvoja.

Više od 70 humanitarnih organizacija aktivno je na platformi „FoodSHare“. Kroz nekoliko jednostavnih koraka ove organiyacije mogu da rezervišu namirnice koje proizvođači izdvoje za doniranje. Do sada je donirano više od 70.000 kilograma voća, povrća i druge hrane čija vrednost prelazi 150.000 evra.

Dan otvorene farme organizuje se pod okriljem projekta „Ploutos“ i otvoren je za sve zainteresovane, a naoročito za poljoprivredne proizvođače. Učešće je besplatno, ali je zbog velikog interesovanja obavezna prethodna najava. Svoje prisustvo možete najaviti putem kontakt forme na FoodscaleHub.com.

IN-DEPTH AG + FOODTECH STORIES YOU WON’T FIND ANYWHERE ELSE

Join now and start reading the best in Ag + FoodTech news, exclusive data and in-depth insightsBy clicking “Get started” you confirm that you have read and agree to our Privacy Policy.